Olafur Eliasson utmanar våra sinnen

Olafur Eliasson: Verklighetsmaskiner / Reality machines. Moderna Museet, Stockholm, 3.10 2015 - 17.1 2016. Installationsbild / Installation view, Room for one colour, 1997, Moderna Museet, Stockholm 2015. © 1997 Olafur Eliasson. Foto / Photo: Anders Sune Berg
Olafur Eliasson: Verklighetsmaskiner / Reality machines. Moderna Museet, Stockholm, 3.10 2015 – 17.1 2016.
Installationsbild / Installation view, Room for one colour, 1997, Moderna Museet, Stockholm 2015.
© 1997 Olafur Eliasson. Foto / Photo: Anders Sune Berg

Olafur Eliasson är en av samtidens mest eftertraktade konstnärer och just nu visas några av hans mest uppmärksammade verk och installationer på Moderna Museet i Stockholm.

Olafur Eliasson, född 1967 i Köpenhamn, har en unik superstjärnestatus inom konstvärlden. Idag är Eliasson bosatt i Berlin där även Studio Olafur Eliasson har sin bas. Här arbetar en tvärdisciplinär samling kreatörer med att sätta ihop de olika projekten. Under samma tak finns allt från tekniker, formgivare, arkitekter och kockar. En bredd som även återspeglar hans konstnärskap.

Eliassons verk kommer i olika material som installationer, skulptur, fotografi, måleri och film. Men även arkitektur och verk anpassade för det offentliga rummet, vilket är anledningen till att utställningen, Olafur Eliasson: Verklighetsmaskiner, blivit ett samarbete mellan Moderna Museet och ArkDes (Arkitektur- och designcentrum). Det är första gången Olafur Eliasson har en större separat utställning i Stockholm.

 

Olafur Eliasson: Verklighetsmaskiner / Reality machines. Moderna Museet, Stockholm, 3.10 2015 - 17.1 2016. Installationsbild / Installation view, Beauty, 1993, Moderna Museet, Stockholm 2015. © 1993 Olafur Eliasson. Foto / Photo: Anders Sune Berg
Olafur Eliasson: Verklighetsmaskiner / Reality machines. Beauty, 1993, Moderna Museet, Stockholm 2015.
© 1993 Olafur Eliasson. Photo: Anders Sune Berg

 

Ett återkommande element är det fysiska, verket är inte fullbordat i sig själv, utan uppstår först i mötet med betraktaren som inte sällan även har en aktiv roll. Som när du går runt och upplever den stora labyrinten av färgad plast. Där de olika lagren av färg skapar nya toner samtidigt som personerna runt dig, som rör sig i samma rum, ständigt byter kulör. Eller när du står i ett mörkt rum och ser optiska fenomen framträda när strålkastaren träffar vattendroppar som faller mot marken, effekter som förändras beroende på din position i rummet.

 

Olafur Eliasson: Verklighetsmaskiner visas nu på Moderna Museet och ArkDes fram till den 17 januari 2016.
Text: Frida Vega Salomonsson http://magasinetrumdesign.se

Konst & kultur

 • CABINET_17-1 Vinnaren av Årets Designer 2018

  Årets Rums pris Årets Designer gick i år till Stoft Design Studio. Skåpet Whittle Away är ett exempel på hur denna begåvade malmötrio skapar nya möbler och inredning utifrån hantverk och historia. Så här lyder motiveringen: Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa […]

 • P.Lissoni)G. Gastel Chefen till alla barnen

  Det är svårt att fånga Piero Lissoni. Men rätt vad det är sitter den hett eftertraktade formgivaren mitt emot med en frukostcroissant och en cappuccino och avslutar en annan intervju över mobilchatt. Tillsammans med Nicoletta Canesi öppnade han arkitektbyrån Lissoni Associati 1986 och fyrtio år senare har de kontor i Milano, Miami, Tokyo – och sedan 2008 i […]

 • HEM
Petrus Palmér
februari 2016
Stockholm Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Fiona Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.