Mode intar konstens värld

Utställningen Utopian Bodies – Fashion Looks Forward visas just nu på Liljevalchs i Stockholm. Färgsprakande modekreationer från världens viktigaste modeskapare visas och analyseras efter elva olika teman.

 

I maj förra året var det vernissage för modeutställningen Svenskt Mode: 2000-2015 på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm, det blev succé. Hundra looks från svenska modeskapare så som Acne Studios, V Ave Shoe Repair, Carin Wester och AltewaiSaome fick upplevas på nära håll. Det är bara ett av många exempel på utställningar runt om i världen som fokuserat på mode på senare tid. Mode har intagit konstens värld och är här för att stanna.

Utopian bodies

Just nu visas Utopian Bodies på Liljevalchs, med fokus på modets inneboende kraft och mänsklig kreativitet. Uppdelat efter elva olika teman behandlas mode efter: Hållbarhet, Förändring, Teknologi, Hantverk & form, Hantverk & färg, Solidaritet, Motstånd & samhälle, Motstånd & skönhet, Minnen, Genusidentitet och Kärlek. Tillsammans bildas en vision om modets möjligheter i framtiden och vilken plats modet har i våra liv idag.

Vad vi bär på våra kroppar har länge behandlats styvmoderligt, som något ytligt och trivialt. Men allt eftersom har mode intagit en självklar plats i finrummen, universiteten öppnar upp för modevetenskap och det pratas öppet om mode som maktfaktor. Något som kan berätta om vår syn kroppen, rådande ideal och normer samt hur vi ser på oss själva som individer och vår plats i samhället.

Utopian bodies 2

Utställningen som är producerad av Sofia Hedman och Serge Martynov är analytisk, tankeväckande och bred. Allt ifrån plagg från Rick Owens omsusade AW 15 visning, med hål precis vid modellernas könsorgan, till Bea Szenfelds tidskrävande kreationer i papper och Alexander McQueens dramatiska skapelser.

Utopian Bodies Bea Szenfeld

Mest berörd blir jag av De Another Lab’s virtual reality-glasögon som ger illusionen av att byta kropp med en annan person i realtid. Att för en stund se världen genom någon annans ögon är en effekt som FN använt sig av, för att minska friktion mellan olika grupper och öka människors empati för flyktingar. Något som känns mer aktuellt än någonsin. Utopian Bodies är långt ifrån en samling vackra plagg utan kontext.
Utopian Bodies – Fashion Looks Forward visas nu på Liljevalchs fram till den 7 februari 2016.
Text: Frida Vega Salomonsson http://magasinetrumdesign.se

Konst & kultur

 • CABINET_17-1 Vinnaren av Årets Designer 2018

  Årets Rums pris Årets Designer gick i år till Stoft Design Studio. Skåpet Whittle Away är ett exempel på hur denna begåvade malmötrio skapar nya möbler och inredning utifrån hantverk och historia. Så här lyder motiveringen: Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa […]

 • P.Lissoni)G. Gastel Chefen till alla barnen

  Det är svårt att fånga Piero Lissoni. Men rätt vad det är sitter den hett eftertraktade formgivaren mitt emot med en frukostcroissant och en cappuccino och avslutar en annan intervju över mobilchatt. Tillsammans med Nicoletta Canesi öppnade han arkitektbyrån Lissoni Associati 1986 och fyrtio år senare har de kontor i Milano, Miami, Tokyo – och sedan 2008 i […]

 • HEM
Petrus Palmér
februari 2016
Stockholm Max Lamb och groteskerna

  ”Groteskt” är ett av orden som Max Lamb använder om sin designgärning. Såväl mode- och designvärlden fascineras av den unge brittens konstliknande möbler som kom på blixtvisit till Stockholm innan sommaren. Text Sofia Hallström (Acne Studios flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York) Det ser nästan förhistoriskt ut. Grovhugget, rått och skulpturalt – britten Max Lamb […]

 • Fiona Operfekta kvinnor ställs ut

  För er som befinner er i Stockholm 21-24 maj visas konstutställningen Törstiga Hjärtan av Emelie Sandahl på ett av stadens nyöppnade it-ställe, Hobo Hotell. Emelie Sandahl målar i akryl och använder en särskild skrap- och tryckteknik för att få fram rätt känsla av operfekta personligheter. Törstiga Hjärtan visas på Hobo Hotells yta Spaceby, Brunkebergstorg 4, Stockholm.