En sällsam värld

När de kromade hissdörrarna öppnar sig träffas man direkt av konst och en scenografisk miljö utöver det vanliga. Entrén med sin färgstarka väggmålning och ett schackrutigt golv, en dramatisk ljussättning och massvis av konst sätter tonen med extra allt.

Bostaden på fem trappor var från början en kungsvåning på två plan plus råvind. På 80-talet byggdes den om till dagens över 400 kvadratmeter stora bostad fördelad på tre plan. Arkitekten bakom projektet var Per Öberg. Trots den enorma förvandlingen har våningen fått behålla sin tjugotalsstil, även om mycket har förändrats. Per Öberg specialritade den fasta inredningen i hela våningen som sedan byggdes på plats. Alla fönster byttes ut mot glasdörrar och både de och innerdörrarna löper ända upp i takhöjd för att få in mer dagsljus. För att kunna utnyttja ljuset maximalt har dörrar och fönster placerats mitt emot varandra så att de bildar så kallade siktlinjer genom hela våningen. Då ger man även ögat möjligheten att vandra från rum till rum. Även öppenheten i planlösningen var ett av målen när man startade bygget.

Golvlister och dörrfoder valdes bort för att skapa en renare känsla, effekten har blivit att dörrarna nästan ser ut som lönndörrar då de göms i väggarna. För att understryka tjugotalsstilen tilldelades våningen flera joniska pelare som tillverkats i massivt trä.

Från beställaren fanns en dröm om att ge sällskapsrummen känslan av en grönskande trädgård under bar himmel. För att komma drömmen så nära som möjligt byggdes ett orangeri i anslutning till matsalen, och väggarna målades djupgröna – ett gediget jobb som krävt otaliga lager av färg. Och i stället för att låta taket bli vitt målades det i en ljusblå färg, resultatet känns originellt och spännande. Samma färgkombination återfinns i den intilliggande salongen, som även fått matchade gröna sidengardiner. Från den grönmålade salongen med bladguld i stuckaturen når man våningens bibliotek. Ett rum som bjuder på en varm känsla med sin gula heltäckningsmatta och textilier från Svenskt Tenn. Hyllor och skåp i mörkt trä är alla ritade av Per Öberg.

Även husets råvind skulle byggas in i våningen. Resultatet blev för dåtiden något så ovanligt och nytt som ett penthouse. För att också denna del skulle smälta in på ett smakfullt sätt fick tjugotalet flytta upp även hit. Takbjälkarna togs fram och takhöjden höjdes en aning. Trappan som förbinder de två våningsplanen flödar i ljus från en skylight och ett stort fönster med japanskt strama former. Detta har kommit att bli ett av de vackraste hörnen i bostaden. Härifrån når man en av flera terrasser som bjuder på en magnifik utsikt över staden.

Foto Sofi Sykfont Text Anna Ring




Hemma hos

  • MoskvaHead Italienska drag i Moskva

    Hållbara material, omsorgsfullt hantverk och skräddarsydda lösningar. Det är några av elementen som utgör den exklusiva takvåningen i centrala Moskva. Italiensk design sätter sin prägel på den sofistikerade bostaden med svindlande utsikt.

  • 14-head Med öga för detaljer

    En personlig inredning med gedigna material och mer plats för umgänge. Det var några av önskemålen när Sanna och Michel anlitade arkitekten Andreas Farkas för att göra om deras nya våning på Södermalm i Stockholm.

  • HemLondon_head En fullkomlig förvandling

    I den lilla lägenheten i London är inte mycket kvar av ursprungsritningen. Efter en fullständig omvandling, där arkitekterna helt bytte plats på de olika rummen, är nu våningen en pärla med superfunktionella utrymmen och en modern atmosfär.

  • Vipp15 En väldesignad fristad

    På promenadavstånd från den pittoreska kusten i den lilla staden Plévenon i Frankrike, finns en tillflyktsort från Paris hektiska storstadsbrus. Det är ett klassiskt hus i regionen, som fått ett samtida lyft med en nybyggd glasdel. Som resultat fick naturen en central del i hemmet, sida vid sida med den moderna inredningen.